Belangrijke bevindingen

ERGO

Op het ERGO-onderzoekscentrum wordt de gezichtsscherpte, de oogdruk en de brilsterkte gemeten, worden oogafmetingen bepaald, en worden foto’s en scans gemaakt van het netvlies middels fundus fotografie, autofluorescentie, infrarood en OCT. Uit deze gegegevens is gebleken dat AMD de belangrijkste oorzaak is voor blindheid en slechtziendheid, dat de ziekte erfelijke en omgevingscomponenten heeft, dat een dieet van 200 gram groenten, twee keer fruit per dag en twee keer per week vis het risico op eindstadium AMD met de helft vermindert, 4 en dat het vooral de nutrienten carotenoïden, zink en omega-3 vetzuren zijn die het risico op AMD verlagen.

Het E3 consortium en het EYE-RISK project

Door de beschikbaarheid van gegevens van >50.000 personen, kunnen wij gedetailleerde studies verrichten naar risicofactoren en gevolgen van AMD. Wij weten nu dat het aantal personen met blindheid door AMD in 2040 bijna zal verdubbelen. Projecties laten ook zien dat het aantal personen die aangedaan zijn en in Europa leven het aantal inwoners van Nederland zal overschrijden. Verder hebben wij gevonden dat een hoog HDL-cholesterol een risicofactor is voor AMD, en dat een Mediterraan dieet 41% vermindering geeft van het risico op late AMD.

de Koning-Backus, A P M. et al. 2018. “Intake of Vegetables, Fruit, and Fish is Beneficial for Age-Related Macular Degeneration.”. Am J Ophthalmol. 2019 Feb;198:70-79. doi: 10.1016/j.ajo.2018.09.036.

Onlangs hebben wij aanbevolen minimale inname waarden (AMIW) van groenten, fruit en vis en het risico van AMD prospectief onderzocht in de Rotterdam Study (ERGO). De AMIW waren gebaseerd op de voedingsrichtlijn van De Gezondheidsraad en het Nederlandse Voedingscentrum (2006): 200gr groenten / dag, 2 stuks fruit / dag en 2x vis / week. We ontdekten dat slechts 4% de voorgestelde hoeveelheden voedsel consumeerde. Maar degenen die dat wel deden, verminderden het risico op incidentele AMD aanzienlijk, bijna 50% (HR 0,56, 95% 0,35-0,89, gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht).