Behandeling LMD

Er is momenteel geen geneesmiddel voor LMD, maar om het risico te verminderen en mogelijk het proces te vertragen kunt u veranderingen in uw leefstijl hanteren. Hierbij kunt u denken aan het eten van de juiste voeding, sporten, roken vermijden en het beschermen van uw ogen tegen ultraviolet licht. Om de progressie tot late LMD te vertragen, worden orale behandelingen met antioxidanten door vrijwel alle nationale medische retina-werkgroepen (Richtlijn maculadegeneratie in Nederland) aanbevolen voor patiënten met vroege of intermediaire LMD.

 

Sommige behandelingen zouden de progressie van natte LMD kunnen stoppen, maar deze behandeling zou al moeten worden uitgevoerd in een vroeg stadium om effectief te zijn.  

Momenteel is interventie alleen mogelijk voor de overgangsfase van vroege tot natte late LMD; dan zijn intra-oculaire injecties met VEGF-remmers geïndiceerd.

Behandeling

Anti-VEGF-medicatie

Vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) is een chemische stof die bij kan dragen aan het ontwikkelen van nieuwe, abnormale bloedvaten in de ogen bij mensen met natte LMD. Anti-VEGF-medicatie blokkeert deze chemische stof, zodat er geen nieuwe bloedvaten worden geproduceerd.

Photodynamische therapie

Een therapie die bestaat uit twee stappen, waarbij een lichtgevoelig medicijn wordt gebruikt om abnormale bloedvaten uit te schakelen bij mensen met natte LMD.

Laserbehandeling

Een behandeling waarbij een oogarts gebruik maakt van een laser om abnormale bloedvaten in het netvlies te behandelen. Deze behandeling wordt in de praktijk niet vaak gebruikt maar kan soms geschikt zijn