Oorzaken AMD

Waarom de ene persoon maculadegeneratie ontwikkelt en de andere niet is nog niet geheel duidelijk, maar wel is bekend dat zowel genetische- als leefstijlfactoren een rol spelen.

Cijfers

risico factoren

Erfelijkheid

Genetisch onderzoek in duizenden personen hebben voor AMD 52 genetische varianten opgeleverd die veel vóórkomen, en meer dan 100 varianten die relatief zeldzaam zijn. Bijna iedereen in de populatie draagt wel een paar van deze varianten bij zich. Het totale genetische risico wordt bepaald door het risico van alle varianten bij elkaar op te tellen, de zgn genetisch risico score. Mensen met een hoge score kunnen wel 40x meer risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte; hun familieleden ook.

Leeftijd

AMD is een ziekte van ouderen. De ziekte komt nagenoeg niet voor bij mensen jonger dan 50 jaar, terwijl 40% van de 80-jarigen wel enige vorm van AMD heeft.

Roken

Het risico op AMD is bij rokers hoger dan bij niet-rokers. Dit risico is zelfs 5x hoger bij mensen die meer dan een pakje sigaretten per dag roken. Het verhoogde risico van roken blijft lang bestaan, maar daalt wel gestaag. Het is dus een goed advies om zelfs op hoge leeftijd te stoppen met roken.

BMI:

Overgewicht verhoogt het risico enigszins, mensen met een BMI >25 hebben 1.5x zo vaak AMD. 

Cijfers

beschermende factoren

Fysieke activiteit

Sporten of regelmatig intensieve fysieke activiteit werkt beschermend. Een paar keer in de week 30 minuten stevig wandelen verlaagt al het risico op Late AMD.

Voeding

Een gezond dieet verlaagt het risico op AMD. Wat de aanbevelingen zijn leest u hier (hyperlink naar pagina).