Voedingsbestandsdelen

Voedingsmiddelen en concentraties van de AMD beschermende voedingsbestandsdelen

Op deze pagina treft u een lijst (PDF) met voedingsmiddelen en concentraties beschermende voedingsstoffen AMD-Life. De lijst is puur ter informatie waar wel/niet de beschermende voedingsbestandsdelen in zitten en hoeveel (de concentratie van een voedingsbestandsdeel). De informatie in de AMD-Life lijst is afkomstig uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). NEVO bevat gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen.(1) 

In de AMD-Life lijst staan enkel een aantal voedingsmiddelen als voorbeeld. Dit is om u een idee te geven en om bewust te worden wat een bepaald voedingsmiddel bevat aan de beschermende voedingsstoffen met betrekking tot AMD (AREDS-2 formule). 

Voor de duidelijkheid: De lijst ‘voedingsmiddelen en CONCENTRATIES BESCHERMENDE VOEDINGSSTOFFEN is GEEN voedingsadvies!!! Ook de bereiding wat erbij vermeld staat is niet een advies! Dit is enkel de vorm hoe het bestandsdeel is gemeten. De meeste voedingsmiddelen zijn gemeten in de onbereide vorm, dus rauw. Van een aantal voedingsmiddelen is er meer informatie beschikbaar en zijn er verschillende vormen van bereidingen vermeld. Vaak zorgt juist de bereiding dat een specifiek voedingsstofje actief wordt waardoor de concentratie hoger wordt. Óf, dat door de bereiding een specifiek voedingsstofje juist de concentratie lager wordt of juist verloren gaat.

PDF lijst voedingsmiddelen en concentraties beschermende voedingstoffen

Hieronder twee voorbeelden aan de hand van wortel en tomaat (met twee extra voedingsstoffen, namelijk bètacaroteen en lycopeen). Bètacaroteen en lycopeen zitten niet in de AREDS-2 voedingssupplementen vandaar dat zij niet in de AMD-Life lijst zijn gespecificeerd. Maar het zijn wel zeer gunstige voedingsstoffen voor zowel ogen als voor de algehele gezondheid.

Bètacaroteen en lycopeen behoren beide tot de bioactieve stoffen en horen bij de carotenoïden. Bètacaroteen komt voor in groene groenten, fruit, microalgen en natuurlijk wortel. Lycopeen komt voor in tomaten en tomatenproducten. Met betrekking tot tomaten, deze worden specifiek geadviseerd in het mediterrane voedingspatroon.

Wortel: Slechts 3% van de carotenoïden uit rauwe peentjes kan goed worden opgenomen, maar zodra men wortel kookt is de biologische beschikbaarheid al 27% en wanneer er wat vet wordt toegevoegd, kunnen zelfs 39% van alle carotenoïden goed worden opgenomen.

Zie ook hieronder in de tabel het effect op het bereiden van tomaten.

Voedingsbestandsdeel per 100 gram voedingsmiddel

Bekijk en dowload hier PDF door op onderstaande de afbeelding te klikken

Bronnen: