SPREADS GEMAAKT VAN PEULVRUCHTEN

Met spreads, gemaakt van peulvruchten, kunt u uw dagelijkse eiwitbehoeften verhogen. Bijvoorbeeld: Hummus, paprika walnoot spread (Muhamara), paprika-zonnebloem spread, Linzenspread, Erwtenspread, Kidney-tempeh spread, Spinaziespread, Curryspread, Bietenspread etc. (ook lekker als dip).

Veel van deze spreads zijn ook in de supermarkt te koop. Zelf maken is natuurlijk gezonder. De meesten spreads bevatten zonnebloemolie in plaats van olijfolie. De spreads zijn overigens goed te bewaren in de vriezer.

ALS VOORBEELD TREFT U HIERONDER  EEN AANTAL  RECEPTEN VOOR SPREADS

HUMMUS

Ingrediënten:  

    • 1 blik kikkererwten
    • 2 eetlepels Tahin (puree/pasta van sesamzaad)
    • 2 teentjes knoflook
    • Sap van een ½ citroen
    • Himalayazout of zeezout
    • Water

Eventueel extra toevoegen:

    • 1 theelepel komijn
    • 1 mespunt cayennepeper of paprikapoeder

Bereiding

  • Giet en spoel de kikkererwten af
  • Pel de knoflook en snijd in stukjes
  • Pureer alle ingrediënten met een staafmixer
  • Voeg eventueel water toe totdat de consistentie naar wens is

Variëren met Hummus

Met dit basisrecept kan men eindeloos variëren met diverse specerijen, kruiden en/of groenten.

Hier een aantal suggesties:

  • De kikkererwten kan men vervangen door bijvoorbeeld bonen
  • Tahin kan men vervangen door bijvoorbeeld amandelpasta of notenpasta
  • Door een rode peper toe te voegen wordt het pittiger
  • Voor een kruidige varianten kunt u denken aan bijvoorbeeld:
    • Veel koriander te gebruiken
    • Of een combinatie met komijn en cayennepeper of paprikapoeder
    • Of kerriepoeder
    • Ras el hanout
    • Of andere kruiden
  • Een zoete variant kan ook heel lekker zijn bijvoorbeeld:
    • Rode bieten
    • Gekookte wortel
    • Abrikozen
    • Of dadel

PAPRIKA-WALNOOT SPREAD (MUHAMARA)

Ingrediënten:  

  • 3 grote rode paprika
  • 50g walnoten ongebrand, ongezouten
  • ½ granaatappel
  • 1 eetlepel paprikapoeder zoet
  • 2 theelepel paprikapoeder scherp
  • 1 dadel (kan ook 1 eetlepel rietsuikermelasse)
  • 1 kleine knoflookteen extra vergine
  • 1,5 eetlepel miso
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100g gekookte peulvruchten (bv. witte bonen)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepels citroensap

Bereiding

Verwarm de oven op 250 graden voor. Was de paprika, halveer ze en doe de pitjes weg en leg met de huid naar boven de paprika in de oven en laat 10-15 min de oven grillen. Doe de walnoten met een lepel water in een pan en laat deze 10 min zachtjes koken. Giet de walnoten af en spoel ze af met koud water. Houd de halve granaatappel boven een hoge schaal en sla met een houten pollepel op de schil zodat de pitjes eruit vallen, verwijder schil restjes. Neem de paprika uit de oven en laat deze 10 min afkoelen. Trek de verbrande huid eraf. Snijd daarna in kleine blokjes. Doe ongeveer 3/4 daarvan in een blender. Doe alle overige ingrediënten, behalve de walnoten, in de blender en laat het geheel blenden tot een gladde massa. Doe daarna de walnoten erbij en laat het geheel blenden totdat het fijn korrelig is.

Roer de rest van de paprika door de spread en serveer het geheel.

PAPRIKA-ZONNEBLOEMPITTEN SPREAD

Ingrediënten:

  • 100 g zonnebloempitten
  • 1 grote puntpaprika
  • 400 g gefermenteerde tofu (verkrijgbaar bij ekoplaza)
  • 150 ml groentebouillon of water
  • 2 theelepel olijfolie
  • 2 theelepels edelgistvlokken of miso
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel appelazijn
  • peper

Bereiding

Verwarm de oven op 230 graden voor. Doe de zonnebloempitten met 500 ml water in een grote pan en laat het geheel even ‘opkoken’. Laat dan voor 10 min nog zachtjes koken. Ondertussen snijdt de puntpaprika in 4 grote stukken en leg deze 10 min in oven. Wanneer de huid zwart is, kunt u de paprika uit de oven halen. Laat even afkoelen en trek de zwarte huid eraf en snijd de paprika in kleine stukjes. Leg 1/3 van de stukjes opzij en mix deze niet mee. Giet de zonnebloempitten af en speel met koud water af. Doe dan alle ingrediënten in een blender en mix alles. Meng de overgebleven paprika door de spread. Zet de spread voor tenminste 2 uur in de koelkast om te laten ‘rijpen’.

ERWTEN-KRUIDEN SPREAD

Ingrediënten:

  • Handvol verse basilicum (ca. 30 g)
  • Wat verse dille (gedroogd kan ook)
  • 450 g diepvries erwten (laat deze even ontdooien)
  • 30 g miso
  • 75 g cashewnoten, ongebrand
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel appelazijn
  • 120 ml groentebouillon of water
  • 4 seizoenen peper
  • Himalayazout

Bereiding

Snijd de verse kruiden fijn. Doe alle ingrediënten in de blender en mix totdat het een gladde massa is. Zet de spread 2 uur in de koelkast om te laten ‘rijpen’. Maak af met peper, Himalayazout en appelazijn.

LINZEN-WORTELSPREAD

Ingrediënten:

  • 200g ongekookte rode linzen
  • 1 grote wortel
  • 1 ui, geschild
  • 100g knolselderij
  • Verse peterselie
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 2 theelepel zout
  • 1 theelepel amandelpasta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel peper

Bereiding

Was de linzen goed onder stromend water. Snijd de wortel, de ui en de knolselderij in 2 cm grote stukken en doe deze samen met 1 liter water en de linzen in een grote pan en laat het geheel voor 20 min koken. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Giet, wanneer de groente gaar is, het geheel af en vang het kookwater op! Deze kun je later als basis voor soepen gebruiken.

Laat overtollig vocht goed uitlekken! Zo heb je later niet een te waterige spread. Doe alle ingrediënten in een blender en laat het tot een wat brokkelige crème blenden. Serveer met wat peper, zout en appelazijn.