BOERENKOOL PASTINAAK STAMPPOT MET KABELJAUW

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr zoete aardappel (oranje!)
  • 400 gr. pastinaak
  • 600 gr. boerenkool, gesneden
  • 2 kabeljauwhaasjes
  • scheutje azijn
  • 1 el olijfolie (traditioneel)
  • Scheutje olijfolie extra vierge)
  • peper en zout
  • peterselie, gedroogd en/of vers
  • Eventueel: mosterd of sambal

Bereiding

Schil de zoete aardappelen en pastinaak. Snijd het in stukken. Kook de aardappelen en pastinaak samen voor ongeveer 20 minuten, voeg een beetje zout toe. Kook de boerenkool in een laagje water ook voor 20 minuten (kan eventueel in dezelfde pan als de aardappelen en pastinaak).

Doe er een scheutje olijfolie (extra vierge) en azijn bij Kruid met wat peper en zout en stamp met een aardappelstamper tot een stamppot.

Maak de kabeljauw

Als de aardappels, pastinaak en boerenkool nog 10 minuten moeten zet u een koekenpan op laag vuur. Zorg dat de bodem goed heet wordt en dep intussen de kabeljauw droog. Kruid met peper, zout en peterselie. Verhit de olie in de koekenpan en leg hier de kabeljauw in. Bak deze een minuut op hoog vuur en draai het vuur daarna lager. Bak de kabeljauw nog een paar minuten en schuif af en toe door de pan.

Na drie minuten draai  de kabeljauwhaasjes voorzichtig om. Hierna bakt u ze nog een minuutje of vier tot ze gaar zijn. Zet het vuur uit en bewaar de kabeljauwhaasjes nog even in de pan.

Schep de stamppot op de borden en snijd de kabeljauwhaasjes doormidden. Leg op ieder bord een stukje kabeljauw en strooi er nog wat fijngehakte peterselie over.

Houd u van mosterd of van sambal? Stamp dan een paar theelepels door de stamppot. Eventueel kunt u in plaats van twee ook vier kabeljauwhaasjes bakken. Wist u dat deze stamppot na invriezen nog veel lekkerder is? Maak dus een dubbele hoeveelheid en geniet er later nog eens extra van.