Bekende superfoods

De meeste mensen zijn wel bekend met de term superfoods. Maar wat betekent het eigenlijk?

Superfood of supervoedsel is een marketingterm overgewaaid uit Amerika, om voedsel te benoemen. Voedsel waarvan geclaimd wordt dat het nuttigen uitzonderlijk voordelig zou zijn voor de gezondheid van de mens.(1) Aan superfoods worden positieve eigenschappen toegeschreven. Ze zouden bijvoorbeeld hart- en vaatziekten voorkomen, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen. Echter, voedingswetenschappers gebruiken de term daarentegen zelden.

Het Nederlands voedingscentrum zegt het volgende over Superfoods: superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.(2)

Waar het op neerkomt is dat ‘superfoods’ natuurlijke voedingsmiddelen zijn die een positief effect op het lichaam hebben. De meeste gezonde voedingsmiddelen bevatten 2 tot 3 gezonde eigenschappen, maar superfoods hebben vaak 12 of meer gezonde eigenschappen. Enkel de producten met grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten, goede vetten, enzymen en waarvan de positieve eigenschappen bewezen zijn, mogen in de Europese Unie de naam ‘Superfood’ dragen.

Superfoods kan men onderverdelen in vier categorieën:

  1. Groene groenten: groenten die een hoge concentratie vitaminen, proteïnen, mineralen en gezonde bacteriën bevatten. Denk hierbij aan: tarwegras, gerstgras, spirulina, chlorella en groene bladgroenten zoals veldsla, spinazie, boerenkool, raapsteln en winterpostelein. Maar ook prei, broccoli en peulvruchten
  2. Fruit en -noten: deze hebben gezonde eigenschappen die kunen helpen bij het doden van (slechte) bacteriën. Bijvoorbeeld: Acai bessen, bosbessen, veenbessen, Goji bessen, moerbeibessen, Granaatappel, Masui bes, maca, walnoten, rauwe cacao en kokosproducten
  3. Gezonde kruiden: deze bevatten heel veel vitaminen en hebben bijzondere medicinale eigenschappen. Bijvoorbeeld: brandnetel, aloë vera, echinacea, ginseng, duivelsklauw, gember, ginkgo biloba, goudsbloem, kurkuma, anijs en basilicum
  4. Andere superfoods, Voorbeelden: verschillende soorten zeewieren, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie…

Let op: Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Verschillende soorten fruit en groenten eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen uit groente en fruit binnen te krijgen.(2)

Hieronder treft u een tabel met een aantal bekende superfoods en een aantal voedingsbestandsdelen per 100 gram voedingsmiddel.(3)

Bronnen: 

  1. Fitzgerald, M., Diet Cults: The Surprising Fallacy at the Core of Nutrition Fads and a Guide to Healthy Eating for the Rest of US. Pegasus Books (2014), “It’s a Bird! It’s a Plane! It’s Superfood!”. ISBN 978-1-60598-560-2.
  2. Voedingscentrum Superfoods  (2023) 
  3. Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2023)