AMD-Gunstig Voedingspatroon

Om uw risico op progressie van maculadegeneratie te verminderen en uw kansen om uw zicht te behouden zo groot mogelijk te maken adviseren wij gericht op AMD uw voeding aan te passen en om aanvullend op een gezonde leefstijl de AREDS-2 voedingssupplementen en Omega-3 supplementen in te nemen (zie artikel over voedingssupplementen waarom).

Tegenwoordig wordt door de voedingsinstanties wereldwijd geadviseerd om een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon te eten. Dit is vergelijkbaar met het AMD-gunstig voedingspatroon dat gebaseerd is op het Mediterrane voedingspatroon, wat gebaseerd is op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Lees meer hierover in het artikel over voedingspatronen.

HET AMD-GUNSTIG VOEDINGSPATROON BESTAAT UIT:

  • Olijfolie als belangrijkste vetstof bij bereiden van eten en meer dan 4 eetlepels olijfolie per dag (verspreid dit over de dag)
  • Tenminste of meer dan 400 gram groente per dag (verspreid dit over de dag)
    • Denk aan rauwkost (snoepgroenten), salades, groen (bijv. veldsla of rucola) op brood met vis
  • Minstens 3 porties fruit per dag
    • Verwerk het door bijvoorbeeld: magere yogurt, kwark, skyr of salade
  • Mager vlees bij voorkeur (weinig)
  • Minder dan 1 portie rood vlees per week.
    • Onder rood vlees vallen: rund- en kalfsvlees, varkensvlees, schapen- en lamsvlees, geitenvlees, paardenvlees, vlees van andere zoogdieren zoals ree, hert en ander wild
  • Weinig boter gebruiken (bij voorkeur plantaardig)
  • Weinig gesuikerde dranken nuttigen
  • 450 gram peulvruchten per week (64g p/d). (Dit is om te zorgen dat u voldoende essentiële eiwitten binnenkrijgt. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld:
    • Tahoe/tofu, tempeh
    • Bonen (diverse soorten: bruine, kidney, witte, sojabonen, etc.)
    • Linzen, erwten, pinda’s, taugé, natto, seitan, kikkererwten (ook hummus), kapucijners, peultjes, sugar snaps, kievitsbonen (borlotti), limabonen, etc.
    • Spreads van bijvoorbeeld: hummus, erwten, Muhamara etc.
  • Minstens 300 gram vis per week (43g p/d).
    • In bijvoorbeeld: (lunch) salades, soepen, op brood, bij avondmaaltijd
  • Weinig koek/taart et cetera
  • 90 gram noten en zaden per week (13g p/d)
    • Noten ongezouten: Amandel, walnoten, pecan, hazel, brazilian etc.
    • Zaden (gebrand en of gebroken): sesamzaad, lijnzaad, chiazaad etc.
    • Pitten (gebrand): Pompoen, zonnebloem etc.
  • Minstens 2 keer per week een op tomaten gebaseerde maaltijd
    • Tomatensaus, soepen, gegrild (groenten) gerechten
    • Tomaten verwerkt in gerechten zoals chilisaus, Italiaanse saus, mediterrane gerechten of ovenschotels