MATCHA & MATCHA LATTE

MATCHA & MATCHA LATTE

Matcha wordt beschouwd als de meest gezonde thee op deze planeet. Een hogere kwaliteit Matcha vindt men in theeplanten die langer beschaduwd zijn.

Traditionele Japanse Matcha 

Matcha bereiden is niet gewoon even theezetten, het is een beleving van binnenuit. Het wordt traditioneel met een wagashi (Japanse zoetwaren) geserveerd. De Japanse theeceremonie zoals wij die nu kennen stamt uit het zenboeddhisme. Er wordt veel aandacht besteed aan de voorbereiding, het serveren en het drinken van de thee. Hierbij gaat het niet alleen om de esthetiek, maar ook om het loslaten van de dagelijkse beslommeringen en focussen op het moment, op het hier en nu, op de natuur, een momentje voor jezelf! Iedere ochtend start ik de dag met zo’n momentje voor mezelf en geniet van een Matcha latte met plantaardige melk.

Matcha-thee bereiden: 

De poeder wordt met water op 60 tot 70 °C (niet kokend) met een bamboe chasen (borstel/garde) geklopt tot een schuimige groene vloeistof in een (chawan) theekom. Afhankelijk van de kwaliteit van de thee is deze vloeistof dikker of vloeibaarder, echter langer opkloppen dan 30 seconden maakt de thee bitter:

  1. Gebruik de chashaku (bamboe lepel met lange steel) om 2 schepjes (ongeveer een gram) in de chawan theekom te doen. 
  2. Voeg een klein beetje (40 ml) heet (enigszins stomend maar nooit kokend) water toe – ongeveer de temperatuur van het heetste kraanwater om precies te zijn, 60-80°C. Kokend water van 100°C zal de thee verbranden, waardoor de smaak en ook alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van de antioxidanten, vitamines en mineralen afnemen. 
  3. Laat de chasen (garde) onder heet water lopen – dit opent de borstelharen en verzacht ze zodat de delicate borstelharen niet breken. 
  4. Roer de nauwelijks vochtige matcha voorzichtig tot een pasta. 
  5. Voeg nog 80-140 ml heet water toe. Gebruik de chasen (garde) eerst in een I-vorm, snel van voren naar achteren en vervolgens om de grote bubbels glad te strijken, in een W- of M-vorm. (Spoel de chasen, laat hem aan de lucht drogen en plaats hem in de kusenaoshi om de vorm te behouden.) 

In bovenstaande video laat ‘Matcha Eden’ heel goed zien hoe men Matcha thee kan bereiden

Matcha Latte 

Hoewel we volgens de traditie alleen ceremoniële matcha drinken, kan men ook (plantaardige) opgeklopte melk toevoegen. 

Om dierlijke zuivel inname te verminderen kunt u ook eens (ongezoete) plantaardige varianten proberen van bijvoorbeeld: soja, amandel, erwten of hazelnoot. Deze zijn rijk aan Vitamine: B2, B12, E en D, eiwitten en calcium .

Echte Matcha is wel een vrij duur product. Dat komt door de manier waarop het gemaakt wordt. Lees meer hierover hieronder: 

Geschiedenis 

Matcha wordt meer dan 800 jaar gedronken door de zenboeddhistische monniken. Eichû (743-816), een Japanse monnik (743-816), heeft als eerste, na zijn lange studies in China, de thee naar Japan gebracht. In 1191 werd door de boeddhistische monnik Eisai (1141-1215) een nieuwe gebruikswijze meegenomen van de thee uit China. Deze is in overeenstemming met de huidige Matcha: de tot poeder vermalen groene thee wordt in een kom opgeklopt met warm water. De basis voor de Japanse thee-ceremonie ‘Cha No Yu’, waar Matcha een onmisbaar deel van uitmaakt, werd door monnik Sen no Rikyū in de 16e eeuw vastgelegd. De schaduwthee (Tencha), die wij nu kennen als Matcha, die is ontstaan in 1835 door een nieuwe manier om Japanse groene thee te telen ‘Tencha’. 

Productie 

Matcha is afkomstig van de Camellia sinensis plant. De theeplanten worden ongeveer 20 dagen voor het oogsten in de schaduw geplaatst. Om af te dekken worden meestal matten of zeilen gebruikt.  

Het gebrek aan direct zonlicht vertraagt de groei, verhoogt de chlorofylproductie (verhoogt de aanmaak van bladgroen), verhoogt het aminozuurgehalte en geeft de plant een donkerder groene tint. De beste blaadjes worden met de hand geplukt. Na het oogsten verwijderen de producenten de stelen en nerven en vermalen ze de bladeren tot een fijn poeder dat matcha wordt genoemd. 

Omdat de molenstenen niet te warm mogen worden is het verbrijzelen van de blaadjes een traag proces. Het kan makkelijk een uur duren om 30 gram matcha te produceren. Dit is om het verminderen van de aroma’s te voorkomen. Het zijn voornamelijk de aminozuren die de smaak van de matcha overheersen. De beste matcha heeft meer zoete en een diepere smaak, dan de mindere soorten die later in het jaar worden geoogst of van onderaan de theeplantjes komen. 

Gezondheidsvoordelen 

Omdat Matcha thee rijk is aan antioxidanten (zoals flavonoïden, polyfenolen en vitamine C), (3) proteïnen, vitamine A en ijzer, heeft het veel gezondheidsvoordelen. Dankzij de catechine kan Matcha thee vrije radicalen bestrijden, die lichaamscellen beschadigen en chronische ziekten veroorzaken (zoals bijvoorbeeld: cardiovasulaire ziekte, diabetes mellitus e.a.).(4). Bovendien versterkt Matcha het immuunsysteem.  

Matcha thee bevat drie keer meer epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) dan andere groene theeën. EGCG is het type catechine met de krachtigste werking van allemaal. Het is in hoge concentraties aanwezig in witte en groene thee. De bladeren van de theeplant bestaan voor 30-40% uit de catechine ECGC. EGCG is meer dan 100x effectiever in het neutraliseren van vrije radicalen dan vitamine C, en 25x krachtiger dan vitamine E. Matcha bevat nog meer ECGC dan normale groene en witte thee. Dit komt omdat tijdens de periode van beschaduwing, die kenmerkend is voor het productieproces, de theeplanten extra polyfenolen en extra catechinen aanmaken.  

Bronnen:

  1. Tsutsui Hiroichi, “Tea-drinking Customs in Japan,” paper in Seminar Papers: The 4th International Tea Culture Festival. Korean Tea Culture Association, 1996. 
  2. Zulaica, Anna ;Snyder, Mariza; Clum, Lauren (2015), “The Matcha Miracle: Boost Energy, Focus and Health with Green Tea Powder”. Ulysses Press. p. 5 
  3. Sharangi, A. Medicinal and therapeutic potentialities of tea (Camellia sinensis L.) – A review. Food Research International. 2009;42(5-6):529-535. 
  4. Eng Q, Thanikachalam PV, Ramamurthy S.. Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases. J Ethnopharmacol. 2018;(210):296-310.