Bowls en salades

BOWLS EN SALADES

‘Freestylen in de keuken’ vind ik heerlijk om te doen: in de (koel)kast kijken wat er staat en  bedenken ‘waar heb ik nu zin in’? Én vervolgens  combineren en experimenteren. Vaak is het een succes (maar heel soms kijken mijn zoon en mijn man mij bedenkelijk aan)…

Salades en Bowls zijn heel makkelijk te maken, kost weinig tijd en je kunt eindeloos variëren met verse ingrediënten. Een bowl is niets anders dan een kleurrijke kom vol met groenten, granen  en peulvruchten. Er zijn veel smaken en variaties te bedenken en er zijn geen regels voor een perfecte salade of bow. U bouwt ‘m op uit een combinatie van uw lievelingsingrediënten.

Kies bijvoorbeeld uit: veldsla, spinazie, raapstelen, bleekselderij of witlof en combineer met: paprika, (zongedroogd) tomaat, avocado, komkommer, wortel, of andere dingen die u lekker vindt.

Ook lekker met eventueel quinoa, bulgur, Freekeh of couscous. Vul dit aan met eiwitbronnen zoals: linzen, sojabonen, kikkererwten of andere peulvruchten, gerookte zalm, makreel, anjovis of andere vette vis. Ook lekker om fruit toe te voegen, kappertjes en/of olijven.

Voorbeelden van bowls uit diverse keukens:

  • Bekend zijn de Poké bowl (deze vindt zijn oorsprong in Hawaï) en de Buddha bowl.
  • Óf een: Mexicaanse, Italiaanse, Caribische, Griekse, Hollandse bowl etc.

Recepten:

Buddha bowl 1

1 persoon 

Ingrediënten

  • 100g bruine rijst (bereiden volgens aanwijzing)
  • ½ avocado (schijfjes)
  • ½ of 1 punt paprika, oranje
  • 2 a 3 tomaten, zoete tros / cherry / kleine roma tomaatjes
  • ½ komkommer (plakjes)
  • ¼ rode kool (gesneden)
  • 100 – 200g kikkererwten (goed wassen en even gaar koken!)
  • 75-100g baby spinazie
  • 1 eetlepel Walnoten

Buddha bowl 2

1 persoon  | Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • ½ butternut pompoen
  • 100g wilde rijst
  • ½ komkommer
  • ¼ rode kool
  • 1 eetlepel pindanoten
  • 1 eetlepel chia- en lijnzaad
  • 1 eetlepel salie
  • 1 eetlepel waterkers
  • 50 ml kokosmelk
  • 50 ml tahini
  • 50 ml water
  • 1 eetlepels citroensap of appelazijn
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 eetlepel eedoornsiroop
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de pompoen ondertussen in rondjes van 2 cm dik, leg ze op een bakplaat en besprenkel met flink wat olijfolie, peper, zout en kruiden naar keuze zoals komijnzaad of paprika. Bak de schijfjes ongeveer 25 minuten tot ze knapperig zijn.

TIP: ook lekker met zoete aardappel of bloemkool in plaats van pompoen.

Kook ondertussen de wilde rijst en snijd de overige groentes: versnipper de rode kool (in de keukenmachine), snijd de komkommer in schijfjes, pluk en was de salie en waterkers.

Kook ondertussen de wilde rijst en snijd de overige groentes: versnipper de rode kool (in de keukenmachine), snijd de komkommer in schijfjes, pluk en was de salie en waterkers.

TIP: de rijst kunt u vervangen door bulgur, quinoa (zie tabel hieronder varieren). Ook avocado, baby spinazie en boerenkool zijn een lekker alternatief.

Meng de kokosmelk, tahini, water, citroensap of azijn, knoflook, siroop, kurkuma en een snuifje zout heel goed in een kleine kom. Zet opzij tot u de dressing nodig hebt.

Begin nu met de opbouw van de bowl: leg eerst een basis wilde rijst in de helft van de kom. De andere helft vult u met komkommer en rode kool. Leg daarbovenop de geroosterde pompoen en bestrooi met de noten, zaden en dressing naar smaak. Werk af met salie en waterkers en kruiding naar wens.

VARIËREN 

Er zijn talloze variaties mogelijk. Experimenteer, combineer en varieer er lekker op los ;)… Hieronder treft u een tabel met wat suggusties om uit te kiezen.