Algemene informatie​​

De afdelingen Oogheelkunde en Epidemiologie van het Erasmus MC doen gedurende 2 jaar (verkennend wetenschappelijk) onderzoek. Voor het onderzoek zijn 150 patiënten met vroege stadia van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) nodig. De medisch ethische toetsingscommissie van het Erasmus MC heeft het onderzoek goedgekeurd. 

Is er bij u een vroeg stadium van de oogaandoening leeftijdsgebonden maculadegeneratie geconstateerd? Dan willen wij u vragen om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Voordat u beslist of u mee wilt doen krijgt u onder het kopje ‘AMD-Life Studie’ met bijbehorende sub-kopjes, uitleg over het onderzoek. Lees de informatie rustig door en vraag de onderzoeker (link contact gegevens) uitleg als u vragen heeft. U kunt ook de onafhankelijk arts die bij ‘overige’ genoemd wordt, om aanvullende informatie vragen. U kunt natuurlijk ook overleggen met vrienden of familie. Verdere informatie over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek staat in de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor proefpersonen’ (link brochure MWO). Om mee te doen is uw schriftelijke toestemming nodig. Via deze link kunt u toestemming verlenen (link toestemmingsformulier).

Doel van het onderzoek

Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde leefstijl en voeding een positief effect hebben op het ziektebeloop van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Patiënten die de aanbevelingen van de arts volgen verlagen hun risico op het krijgen van de ernstige vormen van de ziekte. Het is bekend dat het veranderen van leefstijl lastig kan zijn. Het doel van ons onderzoek is om te bekijken of motiverende strategieën de patiënten kunnen helpen om hun leefstijl te veranderen.